Helaas krijgen steeds meer (ook al hele jonge) mensen te maken met een burn-out. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met een burn-out of krijgt er zelf mee te maken.
Tegenwoordig zijn veel mensen veel hoog gevoeliger en daardoor eerder opgebrand dan vroeger het geval was en bovendien heeft het te maken met de hectische maatschappij waarin wij leven, het hoge verwachtingspatroon en de druk die we onszelf daardoor opleggen.
Hooggevoeligheid of sterk ontwikkelde intuïtie wordt ook wel ons aanvoel vermogen genoemd, maar wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt dit?
Ieder mens heeft een soort interne radar, waarmee we andere personen en de omgeving scannen.
Als je even onthoudt of vasthoudt dat alles, maar dan ook alles, energie is en dat dit voor ieder mens voelbaar is, zonder dat we ons daar bewust van zijn , dan begrijp je ook dat je het als onprettig kunt ervaren wanneer er bijvoorbeeld een negatief of doodmoe persoon naast je komt zitten in de bus of trein, maar dat je daarentegen vrolijk kunt worden van bepaalde personen met een fijne positieve energie.
Als ander voorbeeld kan ook zeer positieve feedback of een hele vervelende opmerking gegeven worden. Het één geeft een positief gevoel en het ander kan je omlaag trekken.
De impact van beïnvloeding door onze omgeving, wordt nog altijd zwaar onderschat.
Negatieve en boze personen zijn met hun uitstraling (energie) in staat hun omgeving negatief te beïnvloeden. De boze blikken en de aanwezigheid van deze persoon is al genoeg. Dit gebeurt ook wanneer je iemand telefonisch spreekt, ook dan kan het voorkomen dat een bepaalde gemoedstoestand overslaat.
Ons gevoel laat zich niet leiden door het verstand.
Het gevoel is dominant aan ons verstand en het kan zelfs ziekmakend kan zijn.
De mens krijgt namelijk gedurende de dag continue bepaalde gevoelens en prikkels binnen, die onze gedachtegang en ons functioneren negatief kunnen beïnvloeden.
Hoog gevoelige mensen leggen over het algemeen ook nog eens de lat behoorlijk hoog voor zichzelf en hebben vaak moeite om hun grenzen te bewaken. Tel daar een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een empathisch vermogen bij op en je hebt de ingrediënten om opgebrand te raken. Wanneer dit langdurig of een vaak terugkomend feit is, kun je uiteindelijk daardoor nauwelijks nog functioneren en in de ziektewet belanden met een burn-out.
Bij klachten voorafgaand aan een burn-out is onder andere, langdurige stress, overspannenheid, oververmoeid zijn, angstaanvallen, hyperventilatie, hartritmestoornissen, hoofdpijn, buikpijn, lage rugpijn, gespannen schouders en nek, het vaak koud hebben, slapeloosheid, ontregelde hormoonhuishouding enzovoort.
Als men echter bewust gemaakt wordt van het feit dat burn-out een gevoelsziekte is, die je verstandelijk niet kan reguleren, zul je beseffen dat emoties en prikkels niet altijd van onszelf hoeven te zijn en kan ik jou leren hoe je hier mee om kan gaan, cq hier voor af te sluiten.